Iltajuhla

05.04.2018

Museologian seminaarin iltajuhlassa esiintyvä Massive Atabaque on jyväskyläläinen capoeira-yhdistys, osa Suomessa laajemminkin toimivaa Forca Natural -ryhmää. Capoeira puolestaan on afro-brasilialainen laji, eräänlainen tanssin ja taistelun yhteensulautuma, jota harjoitetaan ringissä itse soitetun musiikin säestyksellä.

Capoeiraa harjoittivat alunperin afrikkalaiset orjat Brasiliassa ja lajin angola-tyylissä on edelleen rituaalipiirteitä, jotka nousevat voodoomaisesta candomblé-uskonnosta. Nykyään capoeira on Unescon maailmanperintö-listalla. Lajia sinänsä on kuitenkin vaikea ymmärtää lyhyiden esittelyjen ja kokeilujen kautta, sillä se ei istu olemassa oleviin kategorioihin, eikä palaudu esimerkiksi pelkästään liikunnaksi, akrobatiaksi, tanssiksi tai taisteluksi.

Miten capoeira voidaan museoida ja kenen capoeira museoihin päätyy? Miten suomalaiset tulkitsevat ja esittävät afro-brasilialaista perinnettä? Kertooko vitriiniin asetettu Mestre Valdemarin berimbau-soitin lopulta mitään lajiin ja sen hierarkioihin ja henkilökultteihin perehtymättömälle?

Capoeiran asemaan osana Unescon maailmanperintöä voi tutustua lisää täältä.Toisena esiintyjänä Museologian iltajuhlassa nähdään jyväskyläläinen Korteforte kuoro, joka on perustettu vuonna 1995. KorteForte on Kortepohjan vapaa-aikatoimikunnan (Kvat) oma kuoro. Kuoro on Kvatin pitkäikäisimpiä ja suosituimpia kerhoja. Lisää tietoa kuorosta @korteforte